nedelja, 4. april 2010

Kruh



Najbolj enostaven recept za kruh...

Sestavine:
1 kg moke
630 ml tople vode
25 g soli
30 g medu ali rjavega sladkorja
2 paketka suhega kvasa

Moko nasujemo v posodo in v sredini naredimo jamico, sol nasujemo ob robu sklede. V topli vodi raztopimo kvas in med. V sredino moke v serijah dolivamo kvasovo mešanico in mešamo z vilicami, dokler ne porabimo vse tekočine (mešamo v sredini sklede in s strani dodajamo vedno več moke).

Zvrnemo na čisto delovno površino in dobro pregnetemo (kakšnih 10 do 15 minut - telovadba za roke). Pečico segrejemo na 25°C, posodo s testom pokrijemo s čisto kuhinjsko krpo in jo postavimo v pečico, da vzhaja približno eno uro.

Testo ponovno rahlo pognetemo in poljubno oblikujemo. Pazljivo oblikujemo zunanjo površino, da je gladka.







Tako oblikovani hlebci, štruce, kite, žemljice naj vzhajajo še eno uro v pečici ogreti na 25°C.

Vzhajano testo vzamemo iz pečice in jo segrejemo na 180°C. Kruhec spečemo. Čas pečenja je odvisen od velikosti kruha. Iz navedenih sestavin hkrati pečem dve štruci, ki sta pečeni v približno 45 minutah.

Kruh ohladimo na rešetki. Najboljši je še topel s svežim maslom in s trebuhobolom za povrh... ;)

Naslednjič pa še enostavnejši kruh brez gnetenja...

0 komentarji:

Objavite komentar