nedelja, 4. april 2010
Kruh
Najbolj enostaven recept za kruh...
Sestavine:
1 kg moke
630 ml tople vode
25 g soli
30 g medu ali rjavega sladkorja
2 paketka suhega kvasa
Moko nasujemo v posodo in v sredini naredimo jamico, sol nasujemo ob robu sklede. V topli vodi raztopimo kvas in med. V sredino moke v serijah dolivamo kvasovo mešanico in mešamo z vilicami, dokler ne porabimo vse tekočine (mešamo v sredini sklede in s strani dodajamo vedno več moke).
Zvrnemo na čisto delovno površino in dobro pregnetemo (kakšnih 10 do 15 minut - telovadba za roke). Pečico segrejemo na 25°C, posodo s testom pokrijemo s čisto kuhinjsko krpo in jo postavimo v pečico, da vzhaja približno eno uro.
Testo ponovno rahlo pognetemo in poljubno oblikujemo. Pazljivo oblikujemo zunanjo površino, da je gladka.
Tako oblikovani hlebci, štruce, kite, žemljice naj vzhajajo še eno uro v pečici ogreti na 25°C.
Vzhajano testo vzamemo iz pečice in jo segrejemo na 180°C. Kruhec spečemo. Čas pečenja je odvisen od velikosti kruha. Iz navedenih sestavin hkrati pečem dve štruci, ki sta pečeni v približno 45 minutah.
Kruh ohladimo na rešetki. Najboljši je še topel s svežim maslom in s trebuhobolom za povrh... ;)
Naslednjič pa še enostavnejši kruh brez gnetenja...
Naročite se na:
Objavi komentarje (Atom)
0 komentarji:
Objavite komentar