torek, 13. april 2010

Kruh brez gnetenja



Tale enostaven in hiter kruh je prava pogruntavščina. Pripravljeno testo je vedno pri roki in v 5 minutah si pripravimo svež hlebec. Nekateri pravijo, da takšno testo v hladilniku zdrži tudi 14 dni, jaz ga porabim v 4 do 5 dneh. Kruh je res okusen, skorja hrustljava, sredica mehka in sočna...


Sestavine:


1kg moke
850 ml tople vode
2 zavojčka suhega kvasa (skupaj 14 g)
25 g soli (žlica in pol)

Priprava:

V veliki plastični posodi s pokrovom zmešamo vodo, kvas in sol, naekrat dodamo vso moko in zmešamo le toliko, da se masa poenoti. Ne gnetemo! Masa je lepljiva in precej mokra.

Posodo pokrijemo, vendar ne tesno. Na eni strani pustimo odprtino - zračnik za testo.
Testo naj počiva v hladilniku čez noč.

Vrh testa pomokamo, da ga lahko primemo. Izvlečemo del in odrežemo s škarjami. S pomokanimi rokami oblikujemo hlebček tako, da zavijamo testo navznoter in s tem dobimo na vrhu gladko površino. Rahlo pomokamo, položimo na peki papir in zarežemo precej globoke zareze v poljubnem vzorcu (jaz si pomagam kar s škarjami, saj je testo za nož prelepljivo).



Testo naj vzhaja 40 minut, ni ga potrebno pokrivati. Preostalo testo hranimo v hladilniku in ga porabimo v petih dneh. Pečico segrejemo na 230°C. Kruh pečemo v sredini pečice 25 do 30 minut. Ohladimo na rešetki.

3 komentarji:

Monika pravi ...

Jaz bi takoj en kos. Odlično zgleda. :)

Lenno pravi ...

monika, ti nujno rabiš pečico :) ta kruh je zakon

Irena Jakin pravi ...

Tega kruha ne moreš nehati jesti, pa še omamno diši!

Objavite komentar