torek, 30. marec 2010

Torte Milanese



Tole fino torto sem odkril na spletni strani Julie Child (iz oddaje Baking with Julija), poiskal sem recept in ga preizkusil. Priprava je sicer zelo dolgotrajna, vendar je torta izvrstna in super prikladna za priložnosti, ko se želite za nekoga še posebej potruditi.


za 8 oseb

Sestavine:
500 g kupljenega maslenega listnatega testa
11 jajc
1 žlica sesekljanega drobnjaka
1 žlica sesekljanega peteršilja
2 žlički sesekljanega pehtrana
4-6 podolgovatih rdečih paprik (odvisno od velikosti)
1,5 kg špinače
2 stroka česna
muškatni orešček
3 žlice sladke smetane
250 g prekajene šunke (tanko narezano)
250 g okusnega sira (tanko narezano)
olivno olje (za ponev)
100 g masla (za pekač in ponev)
sol
poper

Čas pečenja: 1 h in 10 min
Temperatura pečice: 180°C

Priprava:
350 g listnatega testa razvaljamo na 1/2 cm debelo in z njim obložimo tortni pekač (premer 27cm), čez rob pekača naj visi 2 cm širok rob, ostalo obrežemo. Prekrijemo s folijo in postavimo v hladilnik.

Paprike postavimo na pekač obložen s peki papirjem in jih postavimo v pečico (220°C), da počrnijo na eni strani in nato obrnemo, da počrnijo še na drugi. Ohladimo, odstranimo lupine, peclje in semena. Začinimo s soljo in poprom.

10 jajc stepemo s peteršiljem, drobnjakom in pehtranom, solimo in popramo. V ponvi stopimo maslo in stepena jajca z rahlim mešanjem narahlo popečemo, vendar le toliko, da rahlo zakrknejo. Odstavimo in popolnoma ohladimo.

Špinačo 1 minuto blanširamo v vreli osoljeni vodi, nato jo poplaknemo s hladno, da se ohladi. Iz nje probamo ožeti čim več vode (najlažje v manjših količinah zavitih v kuhinjsko krpo, ki jo tesno zavijemo. V ponev vlijemo olivno olje, dodamo maslo in sesekljana stroka česna ter segrejemo, pazimo, da česen ne porjavi, dodamo špinačo in 3 minute pražimo. Solimo, popramo in dodamo muškatni orešček ter 3 žlice sladke smetane. Ohladimo.

V pekač obložen s testom naložimo plasti in večkrat nalahno potlačimo:
polovica jajc,
polovico špinače,
polovica prekajene šunke,
polovico sira,
plast paprike,
polovico sira,
polovica prekajene šunke,
polovico špinače,
polovica jajc.

Iz ostanka testa razvaljamo krog (malo večji od pekača). Rob testa, ki gleda iz obloženega pekača zapognemo navznoter in premažemo s stepenim jajcem, na vrh poveznemo testeni krog in s pritiskanjem dlani ob rob pekača odstranimo odvečno testo ter nalahno pritiskamo površino, da se stik spoji. Z ostrim nožem v testo zarežemo vzorec (slika spodaj), vendar samo na pol poti, ne prerežemo. V sredino naredimo centimetrsko luknjo za izhajanje pare. S stepenim jajcem premažemo vrh torte.



Sestavljeno torto pokrito s folijo pol ure hladimo v hladilniku, nato jo ponovno premažemo s stepenim jajcem ter spečemo v spodnji tretjini pečice na 180°C. Pečemo 1 uro in 10 do 15 minut, da je vrh zlato rjavo zapečen.

Torto pred rezanjem hladimo vsaj pol ure, najbolje pa 1 uro na sobni temperaturi. Razrežemo na kose in ponudimo.

0 komentarji:

Objavite komentar