torek, 30. marec 2010

Crème brûlée



Sestavine:

(1 skodelica je 240 ml)

1/4 skodelice sladkorja

4 rumenjaki

1 in 3/4 skodelice sladke smetane

1 žlička vanilijeve arome ali vanilijev strok (prepolovljen, semena izstrgamo z zadnjo stranjo noža)

sladkor za karamelni led


Priprava:

Pečico segrejemo na 165°C.
Rumenjake zmešamo s sladkorjem (ne stepamo), smetano segrejemo do rahlega vretja (če uporabljamo vanilijev strok, ga skupaj s postrganimi semeni segrevamo v smetani, nato strok odstranimo) in najprej malo količino vroče smetane prilijemo k rumenjakom ter premešamo (temperiramo).

Preostalo smetano dolivamo v tankih curkih k rumenjakom in neprestano mešamo (najbolje z leseno kuhalnico, ki nima vonja po čebuli). V primeru, da uporabljamo vanilijevo aromo, jo dodamo zdaj in premešemo ter zmes precedimo.
Pripravimo globok pekač, dno obložimo s kuhinjsko krpo in poravnamo. Zmes nalijemo v 4 do 6 ognjevarnih posodic.

V pekač dolijemo vrelo vodo za kopel, sega naj do polovice ognjevarnih posodic. Pekač previdno postavimo v sredino pečice in pečemo 20 – 35 minut (odvisno od velikosti posodic). Za zelo plitke, v katerih je centimeter kreme, verjetno okoli 20 minut, v globjih tudi do 35 minut.

Najbolje je po 20 minutah narediti test: s kuharskimi prijemalkami potresemo eno od skledic, krema mora biti enakomerno prožna in mora v celoti vibrirati. Sicer pa… vaja dela mojstra! :)


Kremo popolnoma ohladimo, vrhnjo plast potresemo s sladkorjem, odvečni sladkor iztresemo, ostane naj samo zelo tanka plast. Z gorilnikom sladkor zlato rjavo karameliziramo, na 2 do 3 drobnih mestih dovolimo, da celo počrni.
Bon Appétit

0 komentarji:

Objavite komentar